Osnovne funkcionalnosti spletnih strani

V nadaljevanju so predstavljene osnovne funkcionalnosti spletnega mesta, ki jih vključujejo vse spletne strani, ki jih izdelamo za naše stranke.

Odzivna zasnova spletnih strani

Spletno mesto omogoča samodejno prilagajanje spletnih strani velikosti zaslona.
Odzivna spletna stran se prilagaja velikosti zaslona naprave, s pomočjo katere
uporabniki pregledujejo vsebino vaše spletne strani. To pomeni, da je vaša vsebina berljiva na napravah vseh velikosti.

SEO optimizacija spletne strani

S pomočjo WordPress sistema lahko poskrbimo za približno 80-90% potrebne tehnične optimizacije spletne strani. V kolikor delujete na zelo konkurenčnem trgu, pa vam lahko ponudimo tudi dodatne storitve optimizacije spletne strani.

Preberite več o tem.

Izmenjevalnik vsebin (content slider)

Izmenjevalnik vsebin je modul, ki omogoča dinamično izmenjevanje vsebine (teksta ali slik) znotraj izmenjevalnika. Med posameznimi vsebinskimi elementi (slajdi) je mogoča tudi navigacija preko navigacijskih gumbov. Vsak element na posameznem slajdu je lahko tudi povezava na vsebino znotraj strani ali na zunanjo stran.

Izmenjevalnik vsebin se običajno vključi na vstopni strani.

Primer izmenjevalnika vsebin, kjer se tekst prikazuje/izpisuje animirano.

Novice ali članki z arhivom

Rešitev za izvedbo novic je sistem, ki omogoča objavljanje novic, dogodkov, akcij v različnih oblikah in z različnimi lastnostmi, kot tudi povezovanje s sistemi za masovno pošiljanje sporočil in možnostjo prijave na novice.

Objavljanje novic na spletni strani pozitivno vpliva na uvrstitev vaše spletne strani na iskalnikih. Še posebej, če so napisane po pravilih optimizacije spletne strani. Idealno je, da vsak mesec na vašem spletnem mestu objavite 3-4 novice, minimalno pa vsaj eno novico.

Kontaktni obrazci

Spletno mesto privzeto vključuje modul, ki omogoča objavo spletnih obrazcev (npr. kontaktni obrazec, obrazec za povpraševanje, obrazec za prijavo na dogodek).

Osnovni kontaktni obrazci vključujejo osnovne funkcionalnosti kot so npr. polja:

 • ime,
 • podjetje,
 • telefonska številka,
 • e-pošta.

Obrazce je mogoče zgraditi iz poljubnih gradnikov (besedilo, odgovori v “dropdown” izbiri, odgovori z “checkbox” izbiro), ki jim lahko določimo tudi obveznost in preverjanje.

Google reCAPTCHA

Vsi spletni obrazci vsebujejo preverjanje istovetnosti uporabnikov – Googlovo orodje “reCAPTCHA”. Sistem deluje v ozadju in je za uporabnike popolnoma nemoteč in ne vpliva na njihovo izkušnjo z vašim spletnim mestom. Sistem zagotovi, da na vašem spletnem mestu ne boste prejemali “spam” sporočil, komentarjev ali ocen s strani računalniških programov (botov).

Več o tem orodju si lahko preberete na povezavi – tukaj.

Potrebujete bolj kompleksne obrazce? V opisu dodatnih funkcionalnosti si lahko preberete kakšne možnosti vam nudijo napredni kontaktni obrazci.

Spremljanje različic vsebin

Omogoča sledenje izvedenim spremembam na strani in določanje različnih uporabniških skupin z različnimi dostopnimi pravicami za urejanje in ažuriranje spletnega mesta. Funkcionalnost tudi omogoča, da kadarkoli “zavrtite” spletno stran na prejšnjo različico. To se izkaže še posebej priročno, kadar sami urejate videz spletne strani in z popravki niste zadovoljni.

Določanje administrativnih pravic dostopa

WordPress vključuje napredni sistem varnostnih ravni za dostopanje in upravljanje vsebin ter funkcionalnosti spletnega mesta. Za lažje upravljanje pravic dostopa se uporabljajo vloge, ki jih določimo posameznim uporabnikom oz. skupinam uporabnikov.

Primeri vlog:

 • SEO urejevalec
 • SEO manager
 • Prevajalec
 • Naročnik
 • Sodelavec
 • Avtor
 • Urednik
 • Skrbnik

Multimedijske vsebine

Na spletno mesto je mogoče enostavno vključiti različne avdio, video in druge vsebine. Vsebine se navadno vključujejo s pomočjo “embed” kode, ki jo pridobimo s strani iz kjer se video predvaja (npr. Youtube ali Vimeo). Možen je tudi prenos videoposnetka direktno na strežnik, kar pa ni priporočljivo zaradi optimizacije spletne strani (ogrožena je hitrost nalaganja strani).

Piškotki in skladnost z zakonodajo

Spletno mesto bo vsebovalo funkcionalnost za pridobivanje strinjanja uporabnikov z uporabo piškotkov skupaj z ustreznimi pojasnili. V skladu z zakonodajo (ZEKom-1) bodo tudi ostale funkcionalnosti s pomočjo katerih se o uporabnikih zbirajo in shranjujejo podatki.

Optimizator velikosti slik

Več kot 50% velikosti povprečnega spletnega mesta predstavljajo slike. S pomočjo nameščenega optimizatorja lahko torej zelo vplivamo na hitrost spletnega mesta. Zakaj je hitrost pomembna? Če se vaše spletno mesto ne naloži v celoti v vsaj treh sekundah, jo bo več kot polovica obiskovalcev zagotovo zapustila. Ravno tako, pa bo spletno mesto zaradi slabe hitrosti nižje uvrščeno na iskalniku!

Optimizator vse .jpeg ali .png slike ob nalaganju na spletno mesto optimizira, da zavzamejo manj prostora brez, z neopaznimi izgubami pri kvaliteti.

Preverite še dodatne možnosti, ki so na voljo pri razvoju vašega novega spletnega mesta: